Selalu sangat pos merapu. Sooo not on the right track to maturity.*sigh*. To redeem myself, here's something interesting we lecturers have to come up with every other Saturday or so to serve the community. Enjoy!=)
SOTONG SUMBAT ALA CHIANG MAI
(but honestly ala Dilla kot.coz i've tweaked the recipe here n there..haha)
BAHAN A :
6 ekor sotong sederhana besar
4 biji telur
1 kiub pes tomyam
3 helai daun limau purut
1 labu bawang besar
Seulas bawang putih
Garam(secukup rasa)
BAHAN B :
10 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap cair
3 sudu besar serbuk lada hitam
1 labu bawang besar
Seulas bawang putih
Gula (secukup rasa)
Garam (secukup rasa)
KAEDAH MEMASAK
Kacau telur bersama serbuk lada hitam dan garam di dalam mangkuk.
Tumiskan bawang bersama pes tomyam. Tambah daun limau purut.
Masukkan telur dan kacau sehingga hancur. Tunggu hingga masak dan ketepikan.
Sumbatkan telur hancur tadi kedalam sotong yang telah dibersihkan isi dan cucuk dengan lidi.
Tumis bahan B di atas api sederhana dan masukkan sotong.
Tunggu hingga sotong cukup masak.
Taburkan sedikit cili merah dihiris atau daun bawang sebagai hiasan.Sedia untuk dihidang.
*sedap tak makcik?*
No comments:
Post a Comment