Resepi, as usual saya akan serach di internet and modify sampai menjadi ikut kesesuaian iklim dan topografi di Sabak Bernam ni. Apakah kaitan antara topografi dan dessert yang super duper osem ni? That's for me to know and for you to find out ;p
Okie, end of mengarotness. Here goes...
Bahan:
a) Biskut Oreo (2 paket – 274g)
b) Butter (1/3 buku - 80g)
c) Philadelphia Cream Cheese (2 paket – 500g)
d) Gula Kastor (1/2 cawan)
e) Esen Vanilla (1 sudu teh)
f) Whipping Cream (1 kotak kecil – 250ml)
g) Gelatin Halal (3 sudu teh)
h) Air panas (1/2 cawan – untuk melarutkan gelatin)
*ni gambo antara bahan-bahan yang sudi hadir pada hari itu..*
Kaedah :
1) Kisar 205g (1 setengah paket) biskut Oreo sehingga halus. Gaulkan bersama butter sehingga sebati.
2) Alas bekas kek dengan aluminium foil bagi memudahkan proses mengangkat kek yang telah siap nanti. Tekan adunan Oreo+butter tadi pada dasar bekas untuk dijadikan tapak kek.
3) Sejukkan sekurang-kurangnya 30 minit dalam peti sejuk.
4) Pukul Cream Cheese, Gula Kastor dan Esen Vanilla sehingga sebati.
5) Masukkan Whipping Cream dan pukul hingga kembang.
6) Larutkan serbuk gelatin dalam air panas dan masukkan kedalam adunan. Kacau rata.
7) Pecahkan baki biskut oreo menjadi kepingan kecil dan masukkan dalam adunan.
8) Ratakan diatas tapak kek tadi dan sejukkan selama 3 jam
*dah telan 3/4 baru teringat nak ambil gambar T_T*
Sekian Selamat Mencuba. Kita bertemu lagi di sesi memasak bersama Chef Dilla di hari dan waktu yang sama. Okay, boleh roll your eyes sekarang..heheh.
No comments:
Post a Comment